Makrame

Makrame

Dette er en gammel teknikk som har vært brukt gjennom årtusener.
Makrame var allerede i oldtiden utnyttet dekorativt.
På slutten av 1800-tallet var makrame på høyeste mote.
Knyteteknikken hadde oppsving under hippie-tida på 70-tallet med blant annet veggtepper, potteplante-opphengere og vesker laget av hemp. Vi har godt utvalg i hemp, flere farger og tykkelser. Vil du lære mer har vi også flere makrame hefter til salgs.

Nå er makrame kanskje mest kjent i form av hemparmbånd og halsbånd som er en populær surfestil. Også norske snowboardere og skatere har falt pladask for hempstilen. Men makrameteknikken er mye mer enn hemp, skjell og stein. Mange forskjellige materialer kan brukes: tynne og tykke tråder, skinn, silke, syntetiske snorer og bomullstråd blant annet. Man kan feste på bein, skjell, horn eller elegante krystaller. Stilen bestemmer du selv!

Her vil vi vise den grunnleggende knyteteknikken når man skal lage enkle armbånd og halsbånd. Tykkelsen på den tråden en velger vil gi utslag for hvor lang tråd du trenger. I teknikken har man en stamme som man knyter rundt.
For å finne hvor lang tråd man trenger til stammen måler man ønsket lengde rundt hals eller arm. Så plusser man på 15 til 20cm ekstra, og dobler den totale lengden. Knytetrådene, som man skal jobbe med, må være omtrent tre ganger lengre enn stammen.
(Kilder: Magiske knuter. Smykkekunstneren Anita Huitfeldt
Gerd Hennum og Knut Bry. Orfeus forlag 1997)

Bilde for bilde:
1. Her er stammetrådene lyse og knytetrådene mørke. Finn midtpunktene på hver tråd og knytt en knute med løkke. Denne kan seinere brukes som motstykke til låsen. Denne løkka kan godt festes på en krok på arbeidsbordet eller i stortåa, alt etter som for å gjøre det lettere å holde arbeidet stramt. De to lyse trådene skal ligge i midten mens de mørke knytetrådene skal være på hver sin side av stammen.

Bilde 1 makrameteknikk

2. Får knytetråden på høyre side over stammen i en D-liknende løkke og under den andre knytetråden.

Bilde 2 makrameteknikk

3. Får den andre knytetråden under stammen og opp i D-løkka.

Bilde 3 makrameteknikk

4. Stram og dra opp til slik at den nye knuta kommer opp under den store knuta på toppen.

Bilde 4 makrameteknikk

5. Lag D-løkke med den tråden som nå ligger på venstre side: ta den over stammen og under den andre knytetråden.

Bilde 5 makrameteknikkBilde 5 makrameteknikk

6. Ta den andre tråden under stammen og opp i D-løkka på venstre side av stammen.

Bilde 6 makrameteknikk

 7. Stram til slik at denne knuten kommer opp under den forrige. Gjenta punkt 2 til 7 flere ganger og man får mange knuter som ligger fint oppå hverandre. Det viktigste for å få dette mønsteret er at du husker å lage D-løkke på annenhver side for hver gang: høyre, venstre, høyre, venstre og så videre.

Bilde 7 makrameteknikk

8. Tre på en perle på stammen.

Bilde 8 makrameteknikk

9. Forsett der du slapp. Perlen vil nå bli pakket inne av tråder på hver side.

Bilde 8 makrameteknikk

10. Man kan la være å lage løkke på annenhver side for hver gang, men heller lage D-løkke flere ganger på samme side, enten høyre eller venstre. Etter hvert som du knyter vil makrame mønsteret gå fra å ligge flat til å snurre seg.

Bilde 10 makrameteknikk

Til lås er det vanlig å knyte fast en perle eller en dekorativ knapp på enden som kan tres inn i løkka man hadde da man startet.

Det finnes mange muligheter med makrame og flere måter å knyte forskjellige mønstre på. Stammen kan inneholde flere tråder for å gjøre markramearbeidet tykkere og man kan også knyte rundt andre ting en tråder. Som sagt tidligere, du kan knyte hemp, men også silke, lin, tykt garn etc kan brukes i denne teknikken.