Klemmeperler og vaier

Klemmeperler og vaier


Til denne teknikken trenger man en flattang eller klemmetang. Vi anbefaler å bruke en kraftig negleklipper til å kutte vaieren siden metallet ofte ødelegger avbitertenger.

Nylonbelagt vaier kan ha farge mellom metallet og nylonbelegget. Det kan også være et lag med ekte gull eller sølv. Det finnes også flere tykkelser; tenk på vekt og størrelsen på hullet i perlen. Det står ofte på pakkene hvor mange kilo vaieren tåler. Nylonbelagt vaier finnes i ulike grader av fleksibilitet, ofte merket på pakken (fra 7 til 49). Jo høyere fleksibilitet, desto flere metalltråder er det i vaieren, desto mykere er den og desto færre sjanser er det for at den knekker. Prisen øker jo flere strenger en vaier består av.

Vi anbefaler å bruke klemmeperler kun på vaier og ikke på metalltråd. Dette fordi klemmeperlene kan ødelegge tråden når de klemmes på den.

Bilde for bilde:
1. Kutt av ønsket lengde av vaier med en negleklipper

Bilde 1 klemmeperler og vaier

2. Tre på en klemmeperle
Bilde 2 klemmeperler og vaier

3. Tre på ønsket låsemekanisme. Her er det brukt en vanlig karabinlås.

Bilde 3 klemmeperler og vaier

4. Tre vaieren tilbake inn i klemmeperlen igjen.

Bilde 4 klemmeperler og vaier

5. Bruk en klemmetang og klem klemmeperlen godt fast slik at den låser de to vaiertrådene sammen. En klemmetang har spesielle hakk som klemmer metallperlen slik at den lukker seg godt rundt begge vaierne. Bruk først det bakerste hakket og deretter det fremste.
En flattang kan også brukes: klem metallperlen helt flat på vaierne. Klemmeperlen bli rundere og mindre synlig ved bruk av klemmetang.
Bilde 5 klemmeperler og vaier

6. Nå er låsen festet i en løkke på vaieren.7. Tre på perler. Vaieren kan godt være dobbel på begynnelsen og enden på den ene vaieren skjult av perler etter hvert. Dersom hullene på perlene er for små til at to vaiere går igjennom kutter du bare av den ene vaierstumpen med neglesaks helt inntil klemmeperlen.

Bilde 7 klemmeperler og vaier

8. Dersom du vil ha avstand mellom perlene på vaieren: tre på en klemmeperle. Bruk en flattang og klem metallperlen flat på vaieren. Her kan du også bruke klemmetang.

Bilde 8 klemmeperler og vaier

9. Tre på en klemmeperle og klem den flat i ønsket avstand fra de andre perlene.
Når du skal feste den andre delen av låsen gjør du som beskrevet på punkt 3 og 4. I dette tilfellet kunne man ha festet på en liten ring (øsken), eller bare laget en løkke på selve vaieren og festet låsen i den.
Husk at det er best om man ikke strammer for mye når man avslutter. Det bør være litt avstand, 1mm holder, fra siste perle og klemmeperlen på slutten ellers vil smykket bli veldig stivt og ikke legge seg pent.  

Bilde 9 klemmeperler og vaier